Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Χτίζεται το πρώτο εθελοντικό χωριό στην Ελλάδα!


Η πρώτη βιώσιμη οικοκοινότητα της Ελλάδας κατασκευάζεται στο όρος Τελέθριο στην Εύβοια. Στην κοινότητα αυτή οι κάτοικοι σχεδιάζουν να παράγουν όλα τα προϊόντα που θα έχει ανάγκη ο οικισμός

 Το εγχείρημα στο Τελέθριο έχει σύμφωνα με το Έθνος ως στόχο, τη δημιουργία της πρώτης οικο-κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία θα λειτουργήσει ως πρότυπο αυτάρκειας, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, ανανεώσιμες πηγές για ενέργεια, καθαρά και αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς, συνεχή έρευνα και εκπαίδευση σε όλα τα σχετικά θέματα, και τεχνολογίες διαθέσιμες σε όλους.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα στο πλαίσιο των δράσεων freeandreal, που προωθεί, όπως λέει στην εφημερίδα ο Απόστολος Σιάνος, τον εναλλακτικό τρόπο ζωής. «Την τελευταία διετία κάποιοι από το freeandreal αποφασίσαμε να κάνουμε πράξη αυτά που πιστεύουμε. Ηρθαμε στον Αγιο Αιδηψού, στη Βόρεια Εύβοια, και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε έναν χώρο 12 στρεμμάτων να αναπτύξουμε ένα χωριό. Σε έναν μεγάλο κήπο του χωριού θα καλλιεργηθούν οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα για τις ανάγκες των κατοίκων. Στόχος είναι η κοινωνία του χωριού να μοιράζεται όλους τους πόρους. Ηδη έχουμε φυτέψει 400 καρποφόρα δέντρα ενώ οι κατοικίες είναι από ξύλο και ελαφριές κατασκευές.

Ο σκοπός της λειτουργίας του χωριού στο  Τελέθριο δεν είναι να  εμφανισθεί ως ουτοπία τελειότητας. Στην πρώτη φάση του εγχειρήματος θέλει απλά να λειτουργήσει σαν ένα αύταρκες, πρότυπο και στη δεύτερη θα εστιάσει στην ανάπτυξη ερευνητικών εγκαταστάσεων και πειραματικών τεχνολογιών, ενώ θα είναι διαθέσιμο στο κοινό για σειρά ημερίδων, σεμιναρίων, οικολογικό τουρισμό, καθώς και οποιαδήποτε άλλα μέσα εκπαίδευσης.

Η ομάδα και οι δράσεις των ανθρώπων που αποτελούν την Freeandreal δεν αποσκοπούν όπως λένε οι ίδιοι, στο χρηματικό κέρδος και δεν εφαρμόζουν ή υποθάλπουν οποιαδήποτε μορφή βίας (λεκτικής, σωματικής κ.τ.λ.). Στόχος είναι μέσω του συντονισμού διάφορων ενεργειών, έργων (Projects), ομάδων κ.τ.λ. με έναν απόλυτα διαφανή τρόπο να προσφέρουν τα εφόδια (χώρο, εργαλεία, βήμα, λύσεις, χρήματα) για τη δημιουργία και εφαρμογή μιας άρτιας κοινωνικής δομής.

ΠΗΓΗ: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου