Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Δημοτική Κοινότητα Αμπελοκήπων- Ένας νέος Θεσμός

          Μερικές από τις αλλαγές που επιφέρει ο «Καλλικράτης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η επαναφορά του 50%+1 για την εκλογή των αιρετών της αυτοδιοίκησης, η μείωση του ηλικιακού ορίου για την εκλογή στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια από τα 21 στα 18 χρόνια, ο θεσμός του αιρετού Περιφερειάρχη , ο θεσμός της Δημοτικής Κοινότητας, η σταυροδοσία σε υποψηφίους δύο Δήμων, το δικαίωμα εκλέγεσθαι σε ομογενείς και νόμιμους αλλοδαπούς και η καθιέρωση αυστηρών ασυμβίβαστων για τη συμμετοχή στις εκλογές. 
Η εδαφική Περιφέρεια κάθε Δήμου αποτελείται από τις εδαφικές Περιφέρειες των Δήμων από τους οποίους συγκροτείται που ονομάζονται Δημοτικές κοινότητες και συνιστούν τις εκλογικές Περιφέρειες του νέου Δήμου. Τη διοίκηση του νέου Δήμου συνθέτουν το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Εκτελεστική Επιτροπή και ο Δήμαρχος. Ο πληθυσμός καθορίζει τον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων. 

Οι Δημοτικές κοινότητες εκλέγουν κοινοτικό συμβούλιο και πρόεδρο Δημοτικής κοινότητας. Η εκλογή του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων και των συμβούλων των δημοτικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Στις Δημοτικές Εκλογές θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που συγκέντρωσε ποσοστό πενήντα συν ένα (50%+1) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Επιλαχόντες κηρύσσονται όσοι συνδυασμοί έλαβαν έστω και μία έδρα.

 Τα Όργανα της Δημοτικής κοινότητας είναι:
·         Το συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας.
·         Ο πρόεδρος του συμβουλίου της Δημοτικής κοινότητας.


Η εκλογή του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων, των συμβούλων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων και του εκπροσώπου της Τοπικής κοινότητας γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.

Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει:
  • Τον υποψήφιο Δήμαρχο.
  • Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους,
  • Τους υποψήφιους συμβούλους της Δημοτικής κοινότητας. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων της κάθε Δημοτικής κοινότητας είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των μελών του συμβουλίου της Δημοτικής κοινότητας, με δυνατότητα προσαύξησης κατά έναν.
Για να γίνουν λίγο πιο κατανοητά τα παραπάνω θα σας παρουσιάσω πως ακριβώς θα ψηφίσουν οι δημότες Αμπελοκήπων στα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εκλογών της 7ης Νοεμβρίου:
Δημοτικοί Σύμβουλοι Αμπελοκήπων  (0-3 σταυρούς)

Δημοτικοί Σύμβουλοι Μενεμένης  (0-1 σταυρός)

Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημοτικής Κοινότητας Αμπελοκήπων  (0-2 σταυρούς)
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου